Események betöltése

« Összes Események

“Néhai való jó Mátyás királ” – Bognár Szilvia, Kónya István és Szokolay Dongó Balázs régizenei-népzenei koncertje

június 24 - 16:00 - 17:00

“Néhai való jó Mátyás királ”
Zenei körutazás a Kárpát-medencei királyi és fejedelmi udvarokban, városokban, kastélyokban, kúriákban és a falvakban
Bognár Szilvia – ének
Szokolay Dongó Balázs – furulya
Kónya István – reneszánsz lant
Műsorunk a 14-16. századi Kárpát-medence zenei világából nyújt sokszínű keresztmetszetet. A mű- és népköltészet, illetve a mű- és népzene közötti szoros kapcsolatot előtérbe helyezve készítettük válogatásunkat, rámutatva a különböző zene és költészeti formák, műfajok egymást folyamatosan termékenyítő, gazdagító folyamataira.
Trió felállásunk tudatos választás, hisz a lanttal kísért szólóének hagyománya egészen a középkorig nyúlik vissza. Az énekhanghoz társított lant és furulya már a 13. századtól fontos szerepet játszottak zenei életünkben. Anonymus Gestája is két fontos hangszertípusként említi a chytarát (jelentése: pengetős) és a fistulát (a sípok, fúvós hangszerek gyűjtőneve a középkorban).
Az est folyamán felcsendülnek kódexeinkben fennmaradt többszólamú művek, a magyar királyi udvarokkal kapcsolatban álló, vagy itt megfordult komponisták (Wolkenstein, Barbireau) szerzeményei, külföldi kéziratokban fennmaradt magyar vonatkozású táncok (Picchi, Heckel), lantdarabok (Bakfark, Newsidler), valamint magyar népi táncnóták. Énekes válogatásunk műfajilag igen sokszínű, szerepel benne históriás és történeti ének, Balassi, Janus Pannonius egy-egy költeménye, egyházi népének, archaikus népi imádság, zsoltár, Tinódi, Wathay énekei, szerelmi -és virágének, mulattató, lakodalmi és szokásdal.
A programon az előzetesen regisztrálók az adott napra érvényes múzeumi belépőjegy megváltásával vehetnek részt. A teljes árú belépőjeggyel az érvényességtől számított egy hónapon belül egy alkalommal megtekinthetők a BTM Kiscelli Múzeum vagy a BTM Aquincumi Múzeum időszaki és állandó kiállításai.

Részletek

Dátum:
június 24
Időpont:
16:00 - 17:00
Honlap:
https://forms.gle/ULz5zABJm47Tnhst9

Szervező

BTM Vármúzeum

Helyszín

BTM Vármúzeum Gótikus terem
Budai vár
Budapest,
+ Google Térkép