Biográfia

 

Örök libikóka – Beszélgetés Bognár Szilviával

Shalom-tól Csintekerintőig – Bognár Szilvia a Librariusnak

A jófajta egyszerűség híve vagyok – Bognár Szilvia a Quartnak

Bognár Szilvia a Vasi Népdalstúdió és a Boglya népzenei együttes énekeseként indult Vas megyéből. Már 18 évesen a Népművészet Ifjú Mestere. Azóta számtalan együttes énekeseként, meghívott szólistájaként hallhattuk már, az Anima Sound System-től kezdve a Makámon és a Vándor Vokálon át a Szájról szájra nagysikerű hármasáig. Találkozhattunk vele a Pannon dalokban Rost Andrea oldalán, a Magyar Állami Népi Együttes és a Duna Művészegyüttes, máskor a Sebő együttes, az Etnofon Zenei Társulás, vagy a Csík zenekar vendégeként, csak úgy, mint Szalóki Ágival közös előadásokon, vagy Nikola Parov és Herczku Ágnes koncertjein, illetve a Sator Quartetben Lovasi Andrással karöltve. Jelenleg is működik Kónya Istvánnal közös régizenei felállásuk és állandó énekese az Esszencia produkciónak.

Saját együttesét 2006-ban hívta életre, a hazai népzenei, jazz és világzenei produkciók neves előadóiból válogatva. Gyümölcsöző együttműködésüket négy album fémjelzi. Legutóbbi műsoraik főleg gyermekeknek, családoknak szólnak.
Az énekesnő és férje, Kovács Zoltán (zeneszerző, nagybőgős) újabb és újabb ösvényt taposnak a hazai világzene egyre bővülő színterén. A népi dallamok és szövegek hagyományból való kiragadása, modern zenei közegben való önálló életre keltése valamennyi formációjukat jellemzi, de a 2011-ben debütált etNoé ezek között is egyedi, progresszívabb zenei irányvonalat képvisel.
Legfrissebb felállásuk a Bognár Szilvia Sextet, amelyben az alapvetően akusztikus hangzásvilágot és a hagyományos előadásmód természetességét megőrizve három világ – a népzene, a jazz és az észak-indiai klasszikus zene – találkozik. 

Bognár Szilvia 2004-ben elnyerte az Artisjus előadói díját, valamint a Magyar Rádió eMeRTon díját „Az év folkénekese” kategóriában, míg a Kodály Zoltán-emlékdíjat 2007-ben, a Magyar Művészetért díjat pedig 2010-ben vehette át. Legutóbb, 2013-ban a Közép-magyarországi Regionális Príma Díjban részesült Magyar zeneművészet kategóriában.