Események betöltése

« Összes Események

Bognár Szilvia – Király Nóra – Kovács Zoltán: ”Ó napfény, ó élet” – adventi koncert (Magyar népdalok a 2. évezred európai tükrében)

december 4 - 16:00 - 17:00

A trió repertoárja mintegy nyolc évszázad magyar és európai kitekintésű, egyházi és világi, népzenei és írott forrásokból ismert zenei anyagból táplálkozik. A két énekhangra, gótikus hárfára és nagybőgőre hangszerelt zenei paletta archaikus magyar népdalok és az európai középkor zenéjének összefonódása. A magyar pünkösdi, szentivánéji, karácsonyi vagy épp lakodalmi szokásdalok, szerelmi énekek magától értetődő természetességgel váltanak át a legszebb középkori latin, spanyol, vagy francia dallamokba, organikus egységet alkotva azokkal. Nem véletlenül, hisz a 20. század megannyi jeles gyűjtése, kutatása igazolja, hogy az egyes népzenék, valamint a régizenei stílusok és műfajok egymástól nem függetlenek. Igen gyakori, hogy századokkal ezelőtti szöveg- és dallamemlékek az élő zenei tradíció részeként jelennek meg a 20. századi népzenékben, rámutatva a megőrzés-változás lenyűgöző folyamatára.
A karácsonyi ünnepkört számos kultúrában igen gazdag zenei hagyomány övezi. Adventi koncertjeinken a Kárpát-medence hagyományos magyar népzenei anyagán kívül középkori portugál-galíciai, itáliai és francia régizenei ritkaságokat, román kolindákat, valamint okszitán karácsonyi énekeket is bemutatunk.

A koncert a „Köszönjük Magyarország” program keretében valósul meg és ingyenesen látogatható.

Bognár Szilvia – ének, furulya
Király Nóra – ének, hárfa
Kovács Zoltán – nagybőgő, buzuki

Részletek

Dátum:
december 4
Időpont:
16:00 - 17:00

Szervező

Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft

Helyszín

Arácsi Népház, Balatonfüred
Lóczy Lajos u. 62.
Balatonfüred,
+ Google Térkép